Како да го подготвите вашиот автомобил за долги патувања

Совети за долги патувања со автомобили

Дали имате долг пат со автомобил пред вас? На пример до одморалиште? Погрижете се секогаш да појдете добро подготвени. На овој начин ќе имате удобно патување и нема да се соочите со неочекувани проблеми на патот. Но, пред сè, безбеден во секое време. Безбедноста на патиштата секогаш треба да биде од врвен приоритет.

Ова е причината зошто подготивме за вас список за да ги прочитате најважните совети при поаѓање на подолго патување со автомобил.

Не возете сам, туку понесете некој со вас

Возењето сам може да биде одлично, особено на кратки патувања. Ако имате долг пат со автомобил пред вас, побезбедно и поодговорно е да возите заедно со уште некој. Покрај тоа, долгите возења со автомобили се многу позабавни со сопатници.

Значи, вие можете да одржувате друга компанија, но исто така можете да се држите едни со други будни за возачот да не се оддалечи. Покрај тоа, убаво е ако неколку луѓе можат да го возат автомобилот, така што возачите би се менувале наизменично. На овој начин побргу би стигнале до вашата дестинација, но исто така спречувате едно лице да мора да вози премногу долго.

Затоа што запомнете дека долгите патувања со автомобили исто така можат да станат ризични. Дозирањето е лесно, но може да предизвика многу опасни ситуации, несреќи, па дури и фатални несреќи.

И, исто така, многу убаво: совозачот може да организира музика и да понуди кафе или закуска на возачот. Тогаш возачот останува безбеден со погледот напред и со двете раце на воланот.

Затоа, не одете сами, однесете некој со вас на долги патувања со автомобили. За забава, безбедност и удобност.

Патувајте добро одморено

Колку долго можете да возите без одмор?

Колку е добра вашата концентрација и енергија за време на долги патувања со автомобили?

Ова се разликува по човек. Затоа е често најдобро да процените сами.

Сфатете ги своите граници сериозно и немојте да ги надминувате. Ова може да доведе до опасни ситуации. Застанете да одморите доколкуе не можете да продолжите. Затоа, не возете додека не се одморите, затоа што тогаш е доцна и сте на средина од автопатот.

Па патувајте добро одморени. Ако веќе сте уморни, долгиот пат само ќе го влоши ова брзо.

Исто така, одморајте се многу и за време на патувањето

Одвојте време за време на патувањето да излезете од автомобилот, да имате закуска, да се напиете шолја кафе или чај, истегнете ги нозете и вдишете свеж воздух. Мала пауза е здрава, дури и ако е само 5 минути. Забележите дека со ова добивате и нова енергија. Потоа можете да продолжите со возењето освежени.

Затоа, користете ресторани покрај патот и места за одмор на патот.

Користете ја вашата навигација

Со вашиот паметен телефон или TomTom уред можете да користите добра навигација заснована на GPS. Затоа, проверете дали мобилниот уред е правилно наполнет и исто така обезбедете и дополнителна опција за полнење. На пример, за време на застанување на патот, со надворешен полнач на батерии или полнење во автомобилот.

Се препорачува да преземете рута, така што вие не би биле зависни од Интернет за време на целото патување. Многу апликации за навигација одат преку GPS.

Одете на добра ноќ во движење

Не можете да стигнете до вашата дестинација за еден ден? Затоа одберете престој преку ноќ на пат. Постојат бројни хотелски опции на патиштата во Европа. И, исто така и буџетски хотели.

Одвојте време за добар ноќен сон. Ова е важно, за да можете да го продолжите долгото патување со автомобил, свежи и полни со енергија следниот ден.

Можете да резервирате хотел однапред. Можете исто така да изберете некои хотели на трасата, за да видите за време на долгиот пат колку сакате да возите до следното место за престој.

Никогаш не ги надминувајте вашите граници! Значи, не е паметно да се вози еден час подолго за да стигнете до некоја резервација на хотел. Тогаш е подобро да застанете на кој било хотел на трасата.

Проверете и одржувајте го вашиот автомобил

Не сакате да завршите на патот со лоша среќа. Или се несреќни на дестинацијата за одмор. Затоа се препорачува да го испланирате вашиот годишен преглед пред долго патување со автомобил. Тогаш сте сигурни дека сè со вашиот автомобил е во ред.

На пример:

Гуми

Мотор

Светла

Сопирачки

Менувач

Работна табла

Сè треба да биде добро.

Дали знаете како да ги замените малите работи кога сте во движење? На пример, промена на гума или промена на скршена ламба?

Проверете ги и следните фиксни елементи на работната табла и дополнете ги ако е потребно:

• Течноста за ладење

• Ниво на маслото

• Течност за бришење на стакла

• Течност за антифриз

Проверете дали имате валиден зелен картон. Притоа, ќе добиете и помош од пат во европските земји. Што е многу корисно.

Дали е се во ред? Тогаш сте подготвени за пат.

Проверете ги гумите

Гумите за автомобили се многу важни делови од вашиот автомобил. Гумите за автомобили се контакт помеѓу вас и патот. Затоа е важно да ги проверите гумите за да можете безбедно да стигнете до вашата дестинација.

• Проверете го притисокот во гумите. Дали одговараат на притисокот во гумите во упатството за автомобил?

• Проверете го профилот и стапката на гумите. Дали длабочина на шарата одговара на профилот? Ако не, заменете ги гумите пред поаѓањето. Секогаш одете безбедно ако имате долг пат со автомобил пред вас.

• Доколку е потребно, напумпајте ги гумите на автомобилот.

• Дали одите на зимски спорт или во земја со ладни, зимски временски услови? Тогаш се препорачува да имате монтирани зимски гуми на вашиот автомобил. Исто така, земете ги снежните ланци со вас во вашиот автомобил. Во некои земји, зимските гуми се задолжителни во текот на зимските месеци.

• Дали одите во некоја топла земја? Тогаш, монтирајте ги вашите летни гуми на автомобилот.

Понесете комплет за алатки

Вклучете ги сите основни делови во комплетот за алатки. Ова е корисно за време на итен случај.

Забелешка: Во некои земји, одредени работи се задолжителни во автомобил. На пример:

• комплет за прва помош

• Предупредувачки триаголник

• Безбедносен елек

• Резервни светилки

•Противпожарен апарат

Проверете ја веб-страницата АМСМ за да видите што е задолжително во кои земји. Но, подобро е овие предмети да се имаат во вашиот автомобил како стандард за безбедноста на себе и патниците со вас.

Стандардна кутија за прва помош во автомобилот

Ова всушност е морално и без да се каже. Во итни случаи, комплет за прва помош е секогаш важен. Не само на патот, туку и на вашата дестинација за одмор. Осигурете се дека кутијата за прва помош е исто така исправна и ги содржи сите потребни работи.

Број на итни случаи во земјите низ кои возите

Понесете и листа со сите важни броеви за итни случаи во земјите низ кои возите.

На пример, бројот за итни случаи 112, но и меѓународните телефонски броеви на АМСМ и телефонските броеви на вашите контакт лица во случај на вонредна состојба. Но, исто така, земете го во предвид меѓународниот телефонски број на вашето автомобилско осигурување, патничко осигурување и здравствено осигурување. Потребни ви се овие броеви во случај на несреќа.

Осигурете се дека роамингот е вклучен за вашиот телефонски број.

Облека, ќебиња и многу храна и пијалок

Понесет торба во автомобилот со облека и предмети за итни случаи. На пример, што ако заглавите на патот и треба да ја поминете ноќта во автомобилот? Притоа може да стане студено и темно, особено во зима.

Затоа, помислете на топла облека и ќебиња, опрема за дожд, чадор и батериска ламба. Но, тоалетна хартија и вода за пиење е исто така многу важна и секогаш е убаво да се има при рака, дури и ако не се работи за несреќа на патот.

Понесете и доволно храна и пијалоци. Имајте на ум дека ќе бидете на патот еден ден или ноќ. Во зависност од вашата дестинација и времето од годината, за време на сонце или во студ и снег. Паметно е да имате дополнителна храна и пијалоци со вас.

Претплатете се на нашиот билтен на новости

Одговорете на: {{replyComment.author}}
Сите полиња се задолжителни
Коментарот беше поднесен успешно

Назад кон врвот