9 совети за гуми што секој возач треба да ги

9 совети за гуми за автомобили што секој возач треба да ги знае

Гумите за автомобили се вашите раце и нозе на патот. Гумите се единствениот контакт помеѓу автомобилот и патот. Затоа автомобилските гуми се клучни за безбедно возење.

Автомобилите стануваат сè понапредни: контрола на стабилноста, автопилот, се повеќе моќни мотори и сл. Сите видови на технологии, но гумите на автомобилот се тие што ве одржуваат безбедни на патот. Затоа технологијата, конструкцијата и одржувањето на гумите на вашиот автомобил се клучни за безбедно и економично возење.

Кои се важни работи што треба да ги знаете за автомобилските гуми? Продолжете со читае за да ги прочитате најважните совети за автомобилски гуми.

Овие се најважните совети за автомобилски гуми

Овие се нашите најдобри совети за автомобилски гуми.

Стеблата на вентилите се многу важни - стеблата на вентилот се малите капачиња на капакот на вентилот. Овие капаци помагаат да се задржи влагата и нечистотијата од гумата. Така тие обезбедуваат притисок на јадрото на вентилот. Како резултат, воздухот останува во гумата и гумата одржува добар притисок.

Проверете го упатството на автомобилот - Точниот притисок во гумите е навистина важен за безбедно возење. Но, добриот притисок во гумите исто така го намалува и абењето на гумите на автомобилот. Ова обезбедува добра изведба на гумите, заштеда на гориво и подолг век на траење на гумите. Значи, тоа е долгорочно финансиско штедење.

Правилниот притисок во гумите не е наведен на страната на самата гума. Овде ќе го најдете само максималниот дозволен притисок за гумата. Притисокот на гумите е различен за различно возило и може да се најде во упатството за возилото, на работната табла во делот за ракавици, од внатрешната страна на возачката врата на возачот и / или на вентилот за гориво.

Пазете се од премногу низок притисок во гумите - гумите на вашиот автомобил може да изгледаат добро напумпани, но сепак може да бидат напумпани само 50%. Со слаб притисок во гумите, гумата на автомобилот не е добра. Тогаш веќе не можете да се потпрете на перформансите на гумата. Покрај тоа, потрошувачката на гориво е значително поголема со гуми кои се напумпани премногу малку. Накратко: проверувајте го притисокот во гумите внимателно и редовно.

Времето влијае на состојбата на гумите - Температурата има поголемо влијание врз гумите отколку што мислите. Експертите за гуми велат дека притисокот во гумите паѓа за околу 1 PSI со секој пад на температурата за 10 Целзиусови степени. Затоа е препорачливо редовно да го проверувате притисокот на гумите при промена на времето и во летните месеци.

Гумите за сите сезони имаат ограничувања - Гумите за сите сезони се дизајнирани за умерено време. Ова значи дека сите сезонски гуми се помалку погодни за суровите зимски услови, како што се снегот и мразот на патот и на многу ниски температури. Тогаш можеби е подобро да не го управувате вашиот автомобил со гуми за сите сезони или пак монтирајте зимски гуми за да бидете безбедни.

Проверете ја шарата на вашите гуми - Шарата (профилот) на гумата мора да биде длабока најмалку 1.5 милиметри. Дали шарата е длабока помалку од 1.5 милиметри? Тогаш е подобро гумите на вашиот автомобил да ги замените со нови автомобилски гуми.

Гумите за возење по земјени површини - Сигурно може да ви се случи треба да возите некаде по нечистотии. Но, ако возите по земјени површини редовно, тогаш ви се потребни поцврсти автомобилски гуми кои се специјално дизајнирани за возење по земјени површини.

Редовно проверувајте ги вашите гуми - Гумите за автомобили се многу важни за безбедно возење. Гумите на автомобилот се контакт помеѓу вас и патот. Затоа, проверувајте ги гумите барем еднаш месечно и пред долго патување. Изведете ја оваа лесна проверка на гумите:

Проверете го притисокот во гумите

Проверете ја длабочината на шарата

Проверете ја состојбата на вашите гуми за пукнатини, абење и испакнатини.

Со позитивна контрола можете безбедно да продолжите со возење. Со редовна проверка на гумите точно знаете кога треба да ги менувате гумите за да продолжите со безбедно возењето.

Знајте ги ограничувањата на гумите на вашиот автомобил - Дали сте тип на возач кој сака брза вожња и нагли запирања? Доколку сте, изберете гуми кои се дизајнирани за таков тип на возење. Притоа одржувате добар зафат на патот и одлично ракување, истовремено ограничувајќи го и брзото абење на гумите на автомобилот колку што е можно.

Автомобилите стануваат сè пософистицирани. Како резултат, речиси и да заборавате дека е многу важно да ги изберете вистинските автомобилски гуми што одговараат на вашиот автомобил и однесувањето во возењето. Ако сакате безбедно да возите, неопходно е да ги изберете точните гуми и редовно да ги проверувате.

Претплатете се на нашиот билтен на новости

Одговорете на: {{replyComment.author}}
Сите полиња се задолжителни
Коментарот беше поднесен успешно

Назад кон врвот