Како да ги одберете вистинските гуми за вашето возило

Избор на гуми: Како да ги одберам вистинските гуми?

Дали сакате да изберете нови гуми? Не сите гуми се исти. Постојат различни категории автомобилски гуми со различни сложени гумени композиции за подобра изведба на одредени температури. Покрај тоа, профилот на шарите е внимателно дизајниран за подобро ракување во различни временски услови.

Пред да изберете нови гуми поставете си го следното прашање: Која категорија гуми најмногу одговара на вашето однесување во возењето?

Ние ви помагаме, за да можете да ги изберете вистинските гуми за вашиот автомобил.

Изберете ги гумите за сите сезони: По малку одговараат на сите сезони

Гумите за сите сезони се специјално дизајнирани за целогодишно возење. Гуменото соединение е меко за да може да се вози во текот на зимските температури и да одржува добро ракување. Профилот на шарите на сите сезонски гуми обезбедува ефикасно одводнување на вода, но исто така добро функционира и во снегот.

Но, внимавајте: овие разноврсни карактеристики, исто така, доаѓаат со некои компромиси.

Гумите за сите сезони се погодни за вас ако живеете на место каде нема големи снежни врнежи, а не очекувате максимални перформанси од вашите гуми во овие зимски услови. Затоа, гумите за сите сезони се многу погодни за луѓе кои не сакаат да ги менуваат своите гуми секоја нова сезона, но кои сакаат доволно нормално во сите временски услови.

Избор на летни гуми: Оптимални перформанси за искусни возачи

Дали живеете во потопла клима или сакате да уживате во убави возења со летни автомобили со многу криви? Тогаш подобро да изберете летни гуми. Гуменото соединение на летните гуми е помеко на температура од повеќе од 4 целзиусови степени од гумите за сите сезони. Како резултат, летните гуми нудат многу подобар зафат на патот на температури над 4 степени целзиусови. Но, на температури под 4 степени целзиусови, гумената соединение на летните гуми се зацврстува, што ги прави непредвидливи и склони кон пукнатини во гумата.

Образецот на шарите на летните гуми, спротивно на популарното верување, е исто така многу ефикасен за одвод на вода. Тие не се значителни помали од зимските гуми и гумите за сите сезони.

Постојат различни видови на летни категории на гуми, со различни перформанси на влажни временски услови.

Моќните летни гуми нудат подобар зафат на суви коловози, како и добри перформанси на влажни временски услови.

Висококвалитетните летни гуми се ориентирани кон перформанси и имаат тенденција да се лизгаат во влажни временски услови (аква планирање), додека тие покажуваат подобри перформанси при суви временски услови.

Максималните летни гуми ориентирани кон перформансите се многу чувствителни на аква планирање и лизгање по влажни коловози. Од друга страна, овие летни гуми нудат многу добри перформанси на суви коловози.

Кои гуми одговараат на летното време во вашиот дом?

Избор на зимски гуми: Преживејте го зимското време

Дали живеете во место со многу снег? Тогаш е подобро да имате зимски гуми поставени на вашиот автомобил пред да започне со снег. Зимските гуми имаат специјално гумено соединение кое одржува максимален зафат на температури под 4 степени целзиусови. Шарата има посебна шема која ви овозможува да искусите максимални перформанси на снежните патишта и да возите над снегот.

Автомобилите со погон на четири тркала и зимски гуми, исто така, имаат значително подобри перформанси во зимски временски услови отколку автомобили со погон на четири тркала со гуми за сите сезони.

Изборот на вистинските гуми е важен!

Ако редовно ги монтирате истите гуми на почетокот на новата сезона, страничниот зид на гумите може да ослабне. Ова ги прави гумите помалку безбедни. Затоа е подобро да купите дополнителен сет на бандажи за вашите гуми и да ги монтирате гумите на бандажите. На овој начин, можете да ги искористите карактеристиките на зимските или летните гуми, без да влијаете врз нив со промена на гумите.

Гумите се чини дека се неважни делови од вашиот автомобил, но не ја потценувајте нивната вредност на гумите! Гумите се контакт меѓу вас и патот. Затоа гумите се многу важни делови од вашиот автомобил за да останете безбедни. Но, гумите со добар квалитет исто така ве наведуваат да возите побрзо и поефикасно. Затоа, изборот на вистинските гуми е многу важен.

Претплатете се на нашиот билтен на новости

Одговорете на: {{replyComment.author}}
Сите полиња се задолжителни
Коментарот беше поднесен успешно

Назад кон врвот